14. grudnia 2013 r. w Olsztynie odbył się finał regionalny “Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”, podczas którego spotkali się najlepsi z najlepszych. Miód lipowy Bartnika Mazurskiego otrzymał I miejsce w Kategorii Produkty Regionalne pochodzenia zwierzęcego – miody.
W tegorocznej edycji konkursu zaprezentowano ogółem 25 potraw oraz 91 produktów, z czego do finału weszło 21 produktów oraz 8 potraw. Uczestnikami były osoby fizyczne, przedsiębiorcy, szkoły oraz organizacje zrzeszające osoby fizyczne, w tym koła gospodyń wiejskich. Do finału zakwalifikowano zwycięzców poszczególnych eliminacji subregionalnych, odbywających się kolejno w Elblągu, Ełku i Szczytnie, którzy stanęli do zmagań o Puchary Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego oraz nagrody. Produkty zgłoszone do konkursu oceniała 5-osobowa komisja pod przewodnictwem Igora Marka Hutnikiewicza – dyrektora Departamentu Polityki Jakości, Urzędu Marszałkowskiego Województwa Warmińsko-Mazurskiego.
Zwieńczeniem przedsięwzięcia będzie wydanie broszury „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”, w której znajdą się przepisy kulinarne na produkty oraz potrawy biorące udział w konkursie. W ten sposób zostaje zachowane to, co unikatowe i niepowtarzalne w naszym regionalnym dziedzictwie kulinarnym. Organizatorami VIII edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” byli: samorząd województwa Warmińsko-Mazurskiego, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza oraz Centrum Informacji Europe Direct Warmia i Mazury.